Цінності

Цінність можна визначити як «віру, на основі якої діє людина». Цінності подібні до установок і переконань у тому, що вони мають когнітивну, емоційну та поведінкову частини. Але дослідники припускають, що цінності є більш міцними та довготривалими, ніж переконання чи погляди.

Вважається, що існують два різних типи цінностей: першими є бажані способи дій або поведінки (наприклад, чесний, відповідальний, люблячий). Інші категорії цінностей стосуються бажаних станів (наприклад, здоров’я, свобода, безпека). Деякі з нас віддають перевагу одному типу цінностей перед іншим. Але всі ми маємо обидва ці типи цінностей, які певною мірою керують нашим життям.

Наші цінності мають великий вплив на те, що ми робимо. Вчинки, які суперечать нашим цінностям, змушують нас почувати себе не добре. Тому ми зазвичай намагаємося слідувати їм. А незначна зміна цінностей може змінити наші дії, тому розуміння наших цінностей може бути корисним. Якщо ми знаємо, що нами рухає, ми краще розуміємо, чому ми робимо те, що робимо.

Є багато цінностей на вибір. Спробуйте оцінити їх від найважливіших до найменш важливих. Почніть з того, що запитайте себе, чи дотримуєтесь ви будь-яких з наведених нижче цінностей. Потім оцініть цінності, які у вас є, від найважливіших до найменш важливих. (Не соромтеся додавати будь-які значення, які відсутні у списку).

Список найбільш поширених цінностей:

- Співпраця

- Дисципліна

- Інновації

- Мотивація

- Наполегливість

- Справедливість

- Знання

- Навчання

- Здорові стосунки

- Духовність

- Стабільність

- Багатство

- Відповідальність

- Відкритість

-Приємність

- Автентичність

- Співчуття

- Розум

- Спільнота

- Справедливість

- Щедрість

- Зростання

- Вплив

- Визнання

- Безпека

- Повага

Спробуйте скласти свій список із трьох-чотирьох головних цінностей. Крім того, переконайтесь, що вони представляють різні частини вашої особистості.

Дійте відповідно до своїх цінностей.

Щоб зробити кожну із них дієвою, додайте до неї дієслово. Іншими словами, опишіть, як ви будете жити кожною зі своїх цінностей.

Наприклад, якщо ваша цінність — «любов», якою буде ваша дія? Це може бути «практикувати люблячу доброту», «виявляти любов» або навіть «отримувати любов з прийняттям».

Якщо ваша цінність — «розвиток», ваші дії можуть полягати в тому, щоб «спробувати нові речі» або «пройти онлайн-курси».

Якщо ваша цінність — «ресурс», ваші дії можуть полягати в тому, щоб «провести час з друзями» або «наповнити свій день заняттями».

Не до всіх значень легко додати дієслово. Але не здавайтесь! Життя згідно своїх цінностей є більш наповненим і прекрасним.

І наостанок притча.

Один юнак постійно непокоївся з приводу свого життя і майбутнього. Якось, гуляючи берегом моря, зустрів він мудрого старця.

Що тебе тривожить, юначе? – запитав старець.

Здається, я не можу збагнути, що в житті для мене найважливіше, — відповів юнак.

Це дуже просто, — сказав старець. Він підняв із землі порожнього глечика і почав заповнювати його камінням завбільшки з кулак.

Заповнивши глечик по вінця, запитав:

— Цей глечик повний, чи не так?

— Так, — погодився юнак.

Старець мовчки кивнув, узяв жменю дрібних камінців, кинув їх у глечик і злегка потрусив. Камінці заповнили пустоти між великим камінням. Він усміхнувся і запитав:

— А тепер глечик повний?

Юнак ствердно кивнув.

Тоді старець узяв пригорщу піску і висипав його у глечик. Пісок заповнив пустоти, що залишилися. Після цього дістав мудрець кухоль, повний води і вилив її в глечик до останньої краплі.

— Ось відповідь на твоє запитання, — сказав старець. — Велике каміння — це найважливіші речі в житті: родина, кохана людина, рідна земля, мудрість. Якщо втратиш усе, крім цього, твоє життя все одно буде повним.

Він хвильку помовчав, а відтак мовив:

— Дрібні камінці — це також важливі для тебе речі: робота, дім, матеріальний добробут. А пісок — дрібниці, які насправді не мають жодного значення.

Юнак слухав дуже уважно, і старець продовжив:

Деякі люди роблять помилку. Вони спочатку засипають у глечик пісок, і в ньому не лишається місця для каміння. Так і в житті. Якщо витрачати сили на дрібні й незначущі речі, у ньому не буде місця для найважливіших цінностей. Тому передусім подбай про велике каміння, не забувай і про дрібне. А хвилі життя самі знайдуть своє місце у проміжках між ними.

Мудрець повернувся вже йти, коли заінтригований юнак запитав: «А для чого ж потрібна була вода?»

– Радий, що ти запитав мене про це. А зробив так для того, щоб довести тобі, що, як би не було твоє життя зайняте, завжди є трохи місця для дозвілля.

 

Використане джерело: https://www.psychologytoday.com/.../what-are-your-values

Автор статті: практичний психолог Ксенія Шупік